SOSYAL KONUT PROJESİ Mİ HAYAL TACİRLİĞİ Mİ?

SOSYAL KONUT PROJESİ Mİ HAYAL TACİRLİĞİ Mİ?

Rahmetli anneciğimin evlendikten sonra bana ilk öğüdü “aman kızım paranızı çarçur etmeden bir kooperatife girin, önce başınızı sokacak bir eviniz olsun” idi.

Nitekim o yıllarda (1990’lı yıllar) ücretli çalışan bir karı koca, hem kira ödeyip, hem ev geçindirip hem de kooperatif taksidi ödeyebiliyordu.  Sonrasında çıkan mortage sistemi ile bu daha da cazip bir hale geldi çünkü insanlar oturmaya hazır konutlara kira öder gibi sahip oldular.

Pandemi sonrasında tüm dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de çok büyük bir ekonomik kriz meydana geldi. Bunun en fazla hissedildiği sektörlerden birisi de konut sektörü oldu.

Gerek kiralık, gerekse satılık konutlarda bir anda fiyatlar yüzde beşyüz (bunu ben değil kamu müteahhitleri dernek başkanı söylüyor) arttı.  İnsanlar kiralarını ödeyemediği için ailelerinin yanına taşınarak, anne babalar ile birlikte oturmaya başladı.  

Konut sorunu yüzünden özellikle büyük şehirlerdeki üniversiteler tercih edilmedi.

Durum böyle iken, açıklanan sosyal konut projesi haliyle insanlara çok cazip geldi, aynı zamanda umutlandırdı. Ve 250 bin konut için 5 milyonu aşkın insan müracaat etti.

%10 peşinat, 240 ay vade ile 2 yıl içerisinde oturma garantisi verilen bu konutlar dar gelirli vatandaşlar için adeta umut kapısı oldu.  İnsanlar 500 TL peşinat yatırıp, yılbaşında büyük ikramiye çekilişini bekler gibi kura da isimlerinin çıkmasını beklemeye başladılar.

Peki kurada ismi çıkmayan 4 milyon 750 bin kişi ne olacak?

Cumhurbaşkanı 250 bin konutun sonrasında 500 bine çıkartılacağını söyledi. Yine geriye umutları boşa çıkacak 4.5 milyon insan kalıyor.

Gönül ister ki, yeme içmeden sonra en tabii insani hak olan barınma hakkına tüm vatandaşlarımız erişebilsin.

Şimdi diyebilirsiniz ki; “canım devlet ne yapsın, evi olmayan herkesi ev sahibi yapacak hali yok ya”.

Doğru, elbette devlet herkese konut yapamaz. 

Ama eminim ki kaynakların doğru kullanımı ile,  zengini daha zengin, fakiri de daha fakir yapmayan ekonomi modeli ile, devletin konut yapmasına da gerek kalmadan, insanların kendi gelirleri doğrultusuna ev sahibi olabileceklerini düşünüyorum.

Devletimiz umut dağıtmak yerine geliri adil dağıtsın yeter!

KATEGORİ
TAGS
Hemen Paylaş

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )